Arrangement 3: Guulke-Krepuulke cultuur-historische fietstocht door Nederweert

WEGENS GROOT SUCCES HERHAALD!

Data voor 2022:

  • zondag 15 mei
  • zondag 4 september

Beleef het verleden aan de hand van gids Alfons Bruekers

Kennis maken met cultuurhistorie is tegenwoordig gelukkig veel meer dan een kwestie vanzaaltje, lezinkje, sprekertje. Het gaat om cultureel ondernemen, over beleven en storytelling, met voeding voor geest en maag. Een leuk voorbeeld is de ‘Guulke-Krepuulke cultuurhistorische fietstocht’ in het Nederweert. 25 kilometer fietsen langs veelal onbekende monumenten van prehistorie tot TweedeWereldoorlog, en na afloop naar wens proeven van een op de tocht geïnspireerd tripel-bier, ‘Krepuulke’ genaamd.

“Schoor, Roeven en Kraan komen altijd achteraan”, zo luidt een oud Nederweerter gezegde. Maar bij deze fietsexcursie is dat zeker niet het geval en staan deze buurtschappen in de volle belangstelling. De cultuurhistorische fietsexcursie begint met een gezamenlijke lunch bij Guulke Eten en Drinken, waarna de fiets wordt gepakt. Op zo’n 20 plekken wordt halt gehouden en vertelt excursiegids Alfons Bruekers (van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert) interessante wetenswaardigheden over monumenten en landschap. Behalve door Schoor, Roeven en Kraan voert de tocht ook door Eind, Houtsberg, Mildert en een stukje Swartbroek. Onderwerpen en markante plekken van prehistorie tot de Tweede Wereldoorlog passeren de revue. Bij de schaapskooi van de familie Schreurs bij de Philomenahoeve wordt gestopt voor een korte picknick. De tocht eindigt bij de B&B ‘Liskes To’ in Schoor, waar Dirk en Kitty Wijnker in een historische ambiance gastvrijheid verlenen. Daar wordt ook aan alle inmiddels dorstige deelnemers aan de fietstocht het ‘Krepuulke’ bierpakket uitgereikt.

Praktische gegevens

De fietsroute duurt ruim drie uur en heeft een lengte van 25 km, met veel stopplaatsen. De tocht start bij Guulke Eten en Drinken, Geenestraat 2A en eindigt in Schoor.

Ontvangst om 12.00 uur bij Guulke Eten en Drinken met een broodjeslunch en koffie. Aanvangstijd fietstocht om 13.00 uur, einde 17.00 uur.

Opgeven

Deelname aan de historische wandeling kost € 39,95 per deelnemer. Dat is inclusief lunch bij start, picknick halverwege en bierpakket op het eind. Opgeven kan bij Guulke Eten en Drinken, tel. 0495-634221 of via info@guulke.nl

 

Scroll naar top