Arrangement 2: Budschop met andere ogen bekeken (NIEUW!)

Data voor 2022:

  • zondag 12 juni

Beleef het verleden aan de hand van gids Alfons Bruekers

Na het succes van de cultuurhistorische rondleidingen door het centrum van Nederweert is er nu ook zo’n wandeling door Budschop. In een wandeling van circa twee uur neemt uw gids de deelnemers mee terug in de tijd. Aan de hand van bijzondere verhalen en achtergronden schetst de historicus een verrassend beeld van de geschiedenis van dit deel van Nederweert. Een must voor iedereen die meer wil weten over dit deel van Nederweert.

Verbazen

Hoewel Budschop helaas niet veel oude monumenten meer heeft, is er wel nog veel over te vertellen, aldus dorpsgids Alfons Bruekers die de excursie leidt. Zo was Budschop in 1852 de bakermat van de industriële revolutie in Nederweert, toen daar met veel commotie de eerste stoommachine in werking werd genomen. Behalve twee prachtige windmolens (die van St. Rochus en van St. Rombout) stond er – pal op de kanaaloever – in 1690 ook een oud schooltje. En helemaal bijzonder was de kerkorgelfabriek die daar rond 1750 gevestigd was. Hoe het uitgaansleven van Nederweert zich vanaf 1850 van herberg De Ster via Zaal Prins Hendrik en de Harmoniezaal (de latere Zaal Riva) in Nederweert verspreidde is een andere rode draad van het verhaal.

Ook de naamkundigen komen aan hun trekken. Wie wil weten hoe Jean Nijskens (‘Ademe Zjang’, stichter van de Harmoniezaal) aan zijn markante bijnaam kwam, waarom Budschop eigenlijk Budschop heet, waar de naam Smisserstraat vandaan komt, en dat ‘Rive Droite’ voor Budschop eigenlijk helemaal niet zo vergezocht is vanwege de historische banden tussen Budschop en Parijs, die weet na de rondleiding van de hoed en de rand.

Praktische gegevens

Onder leiding van de gepassioneerde gids Alfons Bruekers wordt u rondgeleid door het hart van Budschop. Op een twintigtal plekken langs de route wordt even stilgehouden en krijgen deelnemers een toelichting over de geschiedenis en de bezienswaardigheden.

De route duurt ruim twee uur maar is vrij kort van afstand. Wandelschoeisel en eventueel een paraplu wordt aangeraden. De rondleiding start en eindigt bij Guulke Eten en Drinken, Geenestraat 2A.

Ontvangst om 10.30 uur met koffie en vlaai. Aanvangstijd rondleiding om 11.00 uur, einde 13.15 uur.

Opgeven

Deelname aan de historische wandeling kost € 10,- per deelnemer. Dat is inclusief koffie met vlaai. Opgeven kan bij Guulke Eten en Drinken, tel. 0495-634221 of via info@guulke.nl

Scroll naar top